I november 2004 var Hans Hallberg på affärsresa till New York, och under en promenad i Central Park fann han Swedish Cottage, en stuga från Sverige mitt i en underbar och folkfylld park i en av världens mittpunkter.
Huset var stängt och nedsläckt, och mest intressant var den nästan totala avsaknaden av svensk kultur, svensk teater, musik, konst - ja, allt.
En av de som Hans haft möten med är Andrea Newman (bilden), CityParks Foundations chef för företags-samarbeten.

Han har startat ett privat initiativ att göra Sverige och husets historia mer känt med arrangemang som Swedish Day i Central Park och svenskskrivna historier till marionett-teatern.

Genom att placera ut informationsskyltar kan man berätta allt. En världskarta som visar var Sverige ligger och de stora städer och intressanta platser som finns. Om Sveriges historia (vikingar, kungar och utveckling), befolkning (samer, lappar m.fl), kända män/kvinnor inom sport (Ingemar Stenmark, Björn Borg, Börje Salming, Peter Sundin, Foppa, Zlatan), musik (ABBA, Roxette, Cardigans, Millencolin, Robyn), film (Lena Olin, Peter Stormare, Ingemar Bergman, Lasse Hallström, Izabella Scorupco), böcker (Astrid Lindgren, Wilhelm Moberg, August Strindberg), företag (Volvo, Saab, H&M) och uppfinningar (dynamit, dragkedja, skiftnyckel, datormus).

För att du ska kunna vara en av de som hjälper till att få ut Sverige till den enorma mängd folk som passerar genom Central Park varje dag, borde du kontakta oss och berätta vad du har att erbjuda.
Vi är intresserade av alla typer av förslag inom alla typer av svenskt skapande, kultur, idrott och det svenska arvet. Det finns så många svenskättlingar i USA, och det finns ett stort intresse för Sverige.
Vi söker även folk som kan förvalta mötesplatser av den här typen, och skapar den goodwill som vi vill uppnå, både för Sverige och Central Park, men mest av allt för besökaren.
Vi vill arbeta med lång framförhållning med månads/kvartals/årstids-aktiviteter för att skapa trygghet för arbetande inom de arrangemang som genomförs, och för besökare som kan planera ett besök i god tid.

Detta är ett privatstartat icke-kommersiellt initiativ, och vi vill att alla ska hjälpa till att föra fram Sverige i USA. Vi är alla ambassadörer för Sverige!

För att läsa mer, ladda hem detta Word-dokument. Högerklicka och välj "spara som" för att få hem filen till din dator.