Marionett-teaterns hem är en stuga i Baltisk tallträ i klassisk stil, tillverkad i Sverige kallad Swedish Cottage - Svenska Stugan.
Den byggdes 1875 som ett traditionellt skolhus. Huset transporterades till USA av Sveriges regering för att visas upp på U.S. Centennial Exposition, en mässa i Philadelphia 1876.
Denna byggnad i nordisk-romantisk stil exponerades som ett exempel på svenskarnas överlägsna kunskaper i trä-hantverk. Stugans charm gjorde ett outplånligt intryck på New Yorks Board of Commissioners som köpte den efter utställningen för 1.500 dollar.

Central Parks landskapsdesigner, Frederick Law Olmsted rekommenderade att stugan skulle monteras ner, transporteras till New York City, och återuppbyggas på sin nuvarande plats 1877.
Först användes den som verkstad och senare som bibliotek, varefter den blev raststuga och lunchplats, och senare parkens entomologiska laboratorie, följt av civilförsvarets huvudkvarter i distriktet under andra världskriget.
Först 1947, lett av borgmästaren Fiorello LaGuardia och parkchefen Robert Moses, blev stugan den officiella arbetsplatsen för parkavdelningens resande marionett-teater.
1973 byggdes en permanent teater inne i stugan så att barn kunde se marionett-uppvisningar i Central Park.

Under hösten 1997 gjordes en komplett restaurering av byggnaden, både inuti och utanpå, under ledning av den icke-kommersiella City Parks Foundation, och återinvigdes i maj 1998.
Idag kan besökare njuta av de nyckfulla skandinaviska detaljerna inne i teatern, tillsammans med sittplats för över hundra barn, luftkonditionering, och en större, hypermodern scen för mer sofistikerade produktioner. Det Baltiska tallträet blev helt renoverat och tillbyggnader såsom balkongen på andra våningen gjordes.

År 2005 började den svenska affärsmannen Hans Hallberg sitt arbete att föra ut mer svensk kultur till Swedish Cottage. Möjligheterna att visa upp alla de fantastiska ting Sverige har att erbjuda, mitt i New York, på en sådan vacker och historisk plats skall tas till vara.