I Philadelphia, år 1876, arrangerade man The Centennial Exhibition (Århundradets Utställning) för att fira hundraårjubileumet av Amerikas självständighetsförklarelse. Utställningen tog plats över sex månader på en yta av 1.15 kvadratkilometer, med totalt över nio miljoner besökare.
Man ville fira hundra år av Amerikansk kulturell och industriell utveckling. 37 länder deltog, och över 250 olika avdelningar visade upp världsomspännande utställningar av alla dess slag.

Sverige deltar med många utställningar, bland annat ett skolhus, byggt i baltiskt tallträ (se bild t.v.). Det byggdes i Sverige och fraktades till Philadelphia i sektioner. Ingen färg har använts på envåningshuset, istället syns den naturliga träfärgen överallt, färskt och polerat.
Byggnaden är en kopia av de allmänna skolorna, och innehöll samma möbler som används i dem, tillsammans med annat material som användes till undervisningen. Exempel på läroböcker och referensmaterial visades.
Man visade även exempel på de tekniska skolornas kunskaper och utlärningsmetoder.

James Dabney McCabe skriver i "The Illustrated History Of The Centennial Exhibition": "Den svenska utställningen är en av de mest kompletta och smakfullt inredda i hela utställningen. Avdelningarna är vackrare än normalt hos de europeiska länderna, och varorna visas på bästa möjliga sätt."

Vid ingången till den svenska avdelningen stod ett stort urval av vackert porslin. McCabe fortsätter: "Varorna är fina, och färgerna utsökta. Blomsterdekorationer används ofta i dessa, och med mer än vanlig smak."

Man ställde även ut keramik och glasarbeten. Uppmärksammades gjorde modellerna av en fontän i Stockholm, gjorda i marmor.

Pälsverk och lädervaror är en stor del av utställningen, tillsammans med framträdande uppvisningar av stålarbeten. Filar, sågar, verktyg och tåghjul hör till samlingen. McCabe noterar: "Hantverket i alla dessa artiklar är mästerligt."

Vid ingången till den svenska avdelningen står ett antal grupper av dockor som visar vanor och klädsel hos folket i Sverige. En grupp visar hur en ung man kommit för att be om en dotters hand. Fadern sitter vid sitt bord och ser fundersam ut, med moderns hand på sin axel. Dottern står i mitten och väntar på svaret.
En annan grupp visar hur en stor älg lagts ned av en jägare, vars familj står runt och firar triumfen. En annan scen visar en Lapp med sin ren och släde. Han är klädd i skinn, och släden är äkta vara från det frusna landet i norr.
Vi ser även ett barn döpas, och en man som läser för sin fru ur Bibeln vid sitt bord.

Ett flertal vaxfigurer visar soldaters och officerares uniformer, tillsammans med prov på våra vapen. Prins Oscar och svenska officerare deltar även i uppvisningen av Amerikas armé, en marsch till Independance Hall där trupperna kontrollerades av högt uppsatta militärer från Amerika, Sverige och Japan.
Tavlor av konstnärer som Hockert, Baroner Hermelin och Cederström, Severin Nilsson och August Jernberg visas.
Tändstickor från Jönköping förvånar, då "stickorna inte tänds utom när de dras mot en märklig yta". Silket som visas bedöms vara speciellt bra.

Många maskiner för bearbetning av trä och metall räknas se bland de bästa i hallen, och symaskiner, brandbilar, järnvägsmaterial, plogar och eldbekämpningsapparater uppvisas.
Alkoholdrycker, främst punsch, visas tillsammans med konfektyr, kaffeblandningar, kex, snus och tuggtobak.

Modeller på olika fiskefartyg står under uppspända fiskenät, och exempel på svensk fisk visas. Ett brett urval av svenskt trä och säd kompletterar utställningen tillsammans med prov på mjölkningsredskap.